SUNGGI PARK's BLOG

Vennesla Library and Culture House

by Helen & Hard

The new library in Vennesla comprises a library, a café, meeting places and administrative areas, and links an existing community house and learning centre together.

Supporting the idea of an inviting public space, all main public functions have been gathered into one generous space allowing the structure combined with furniture and multiple spatial interfaces to be visible in the interior and from the exterior. An integrated passage brings the city life into and through the building. Furthermore, the brief called for the new building to be open and easily accessible from the main city square, knitting together the existing urban fabric. This was achieved using a large glass facade and urban loggia providing a protected outdoor seating area.

In this project, we developed a rib concept to create useable hybrid structures that combine a timber construction with all technical devices and the interior.

The whole library consists of 27 ribs made of prefabricated glue-laminated timber elements and CNC-cut plywood boards. These ribs inform the geometry of the roof, as well as the undulating orientation of the generous open space, with personal study zones nestled along the perimeter.

Each rib consists of a glue laminated timber beam and column, acoustic absorbents which contain the air conditioning ducts, bent glass panes that serve as lighting covers and signs, and integrated reading niches and shelves.

The gradually shifting shapes of the ribs are generated through adapting to the two adjacent buildings and also through spatial quality and functional demands for the different compartments of the library. Each end façade has been shaped according to the specific requirements of the site. At the main entrance, the rib forms the loggia which spans the width of the entire square. Against south/west the building traces the natural site lines, and the building folds down towards the street according to the interior plan and height requirements. On this side, the façade is fitted with fixed vertical sunshading, This shading also gathers the building into one volume, witch clearly appears between the two neighbouing buildings.

A main intention has also been to reduce the energy need for all three buildings through the infill concept and the use of high standard energy saving solutions in all new parts. The library is a “low-energy” building, defined as class “A” in the Norwegian energy-use definition system. We aimed to maximize the use of wood in the building. In total, over 450m3 of gluelam wood have been used for the construction alone. All ribs, inner and outer walls, elevator shaft, slabs, and partially roof, are made in gluelam wood. All gluelam is exposed on one or both sides.

A symbiosis of structure, technical infrastructure, furniture and interior in one architectonic element creates a strong spatial identity that meets the client’s original intent to mark the city’s cultural centre.

You'are not allowed to write comments. Please sign in.


Trackbacks

Favorite Tags


You can also find me on the following sites : http://www.facebook.com/archinspace | http://www.archinspace.com | http://www.parksunggi.com